k
Anasayfa
Program indir
Bilgisayar
Dini bilgiler
Sağlik
Ürünler
Tarih

 

            ALLAH (c.c.)ISIMLERI

» Esmâül Hüsnâ
» ALLAH (c.c.)ün Sıfatları
» ALLAH (c.c.)ün Kelamı

      Sevgili Peygamberimiz

 

               Radyo Islam

Radyoyu Dinlemek İçin"Dinle" ye Basınız

          Mezheb, Mezhebler

Mezheb Nedir
» İtikadi Mezhebler
» Fıkhi Mezhebler
» Hanefi Mezhebi
» Hammeli
» Maliki
» Şafii Mezhebi

                İlmihal Bilgiler


» Namaz
» 32 Farz
» 54 Farz
» Namaz Duaları
» Namaz ile ilgili bilgiler
» Oruç
» Haç
» Zekat
» Nazar
» Cinler
» Abdest
» Teyemmüm

       Mübarek Gün ve Geceler

» Recep Ayı
» Regaib Kandili
» Miraç Kandili
» Şaban Ayı
» Berat Kandili
»Ramazan Ayı
»Kadir Gecesi
» Ramazan Bayramı
» Şevval Ayı
» Kurban ve Kurban Bayramı
» Muharrem Ayı ve Aşure Günü
» Safer Ayı
» Kutlu Doğum ve Mevlid Kandili

HANEFÎ MEZHEBİ


Ehl-i Sünnet fıkıh mezheplerinin tarih itibariyle birincisi olan Hanefî mezhebi, ismini kurucusu sayılan büyük fakih İmam-ı Azam Ebû Hanife'den almıştır. Mezhep imamı Ebû Hanife'nin asıl ismi Numan b. Sabit olup, "İmam-ı Azam" (büyük imam) lakabıyla anılır. Bu mezhebe mensup fakihlere ve bu mezhebin görüşüyle amel edenlere Hanefî denir. Günümüzde Türkiye, Türkistan, Afganistan ve Balkanlar'da bu mezhep çok yaygındır. Hindistan ve Pakistan'da ise, Hanefî mezhebinin tek mezhep olduğu söylenebilir.

Ebû Hanîfe, hocaları tarafından kendisine intikal ettirilen önceki nesillere ait fıkhî görüşleri, rivâyetleri ve ilmî mirası, içinde bulunduğu devrin şartlarını ve insanların ihtiyaçlarını dikkate alarak, dinin genel ilke ve amaçları açısından yeniden değerlendirmeye ve sınırlı nasslar ile sınırsız olaylar, naklin hükmü ile aklın yorumu, hadis ile rey arasında makul bir denge kurmaya çalışmıştır. Bunun için de, Kur'ân'ın genel ilkelerini, örf ve âdeti, kamu yararını daima göz önünde bulundurmuş ve istihsan metodunu sıklıkla kullanmıştır. İmam-ı Azam'ın talebeleri ve özellikle içtihat derecesine yükselen Ebû Yusuf ve Muhammed, onun tedrisatını devam ettirmişler ve ondan öğrendikleri usule uyarak kaynaklardan hüküm çıkarmayı sürdürmüşlerdir. Hanefî fıkhının delilleri, Kitap, Sünnet, sahabe fetvaları, icma, kıyas, istihsan, örf ve âdet şeklinde sıralanabilir. (İ.P.)

HANBELÎ MEZHEBİ

Dört büyük fıkıh mezhebinden birisi olan Hanbelî mezhebi, büyük hadisçi ve fakih Ahmed b. Hanbel'in görüşleri etrafında oluşmuştur. Mezhep imamının yaşadığı dönem ve mezhepleşme süreci bakımından Hanefî, Malikî ve Şafiî mezhebinden sonra ortaya çıkmış dördüncü büyük ehl-i sünnet mezhebidir. Bu mezhebe mensup olan fakihlere ve bu mezhebin görüşüyle amel eden kişilere Hanbelî denir. Hanbelî mezhebi halen, başta Hicaz bölgesi olmak üzere Irak, Suriye, Filistin ve Mısır'da yaygındır.

Hanbelî mezhebinin hüküm çıkarmada kullandığı kaynak ve deliller konusunda diğer fıkıh mezhepleri ile aralarında önemli bir ayrılık bulunmamaktadır. Şer'î hükümlerin kendisinden çıkarıldığı kaynaklar içinde ilk sırayı âyet ve hadisler oluşturmaktadır. Bundan sonra hüküm çıkarmada, sahabe fetvaları, zayıf hadisler, maslahat ve kıyas kullanılmaktadır. (İ.P.)

 

MÂLİKÎ MEZHEBİ

Fıkıh mezheplerinden biri olan Malikî Mezhebi, ismini kurucusu sayılan İmam Malik ibn Enes'ten almaktadır. Medine'de doğan Mâlik, Medine halkının âlimi ve imamıdır. İmam Malik, Medine'de kadı ve dinî liderdi. Bu mezhebe mensup fakihlere ve bu mezhebin görüşüyle amel edenlere Malikî denir. Malikî mezhebi, Hicaz'da, Afrika'da ve Endülüs'te yayılmıştır. Yukarı Mısır'da ve Sudan'da bu mezhep mensupları bulunmaktadır.

İmam Malik, ehl-i hadisten olarak şöhret bulmasına rağmen, kıyas ve re'yi de kullanmıştır. "Dinin 9/10'u istihsandır" sözü ona aittir. İmam Mâlik'in kullandığı deliller, Kitap, sünnet, icma', kıyas, Medinelilerin ameli, sahabe kavli, mesâlih-i mürsele, istihsan, sedd-i zerâi, muraât-ı hilaf, istıshab, öncekilerin şeriati şeklinde sıralanabilir. (İ.P.)

 

ŞAFİ'Î MEZHEBİ

Dört büyük fıkıh mezhebinden biri olan Şafiî Mezhebi, büyük fakih Ebû Abdullah Muhammed ibn İdrîs eş-Şâfiî'nin görüşleri etrafında oluşmuştur. Mezhep imamının yaşadığı dönem ve mezhepleşme süreci bakımından Hanefî ve Malikî mezhebinden sonra ortaya çıkmış üçüncü büyük Ehl-i Sünnet mezhebidir. Bu mezhebe mensup olan fakihlere ve bu mezhebin görüşüyle amel eden kişilere Şâfiî denir. Şâfiî mezhebi halen, Mısır, Güney Arabistan, Doğu Afrika, Doğu Anadolu'da yaygındır. Kısmen Hindistan ve Endonezya'da bulunmaktadır.

Şâfiî mezhebinin hüküm çıkarmada kullandığı kaynak ve deliller kitap, sünnet, kıyas ve icmadır. Sünnetin her çeşidini delil olarak kabul eder. Mürsel hadisleri ise bazı şartlarla delil olarak alır. Şâfiîler, istihsan ve mesâlih-i mürseleyi delil olarak almazlar. Sahabe kavlini de delil olarak kabul etmezler. (İ.P.)

 
                  Giris

Kullanici adi

 

Sifre

 

Beni hatirla

             Kurân-ı Kerim

Kurân ögren

Sureleri dinle

sureleri meaini dinle

Âmenerresûlü

Yasin ve meali

             Çocuklar İçin

          » Çocuğun Edebi                        »Çocuğa davranis bicimi
» Dini Sualler
» Namaz
» Nasihatler
» Müzikler

Canli tvler

 

40 Hadis