k
Anasayfa
Program indir
Bilgisayar
Dini bilgiler
Sağlik
Ürünler
Tarih

 

            ALLAH (c.c.)ISIMLERI

» Esmâül Hüsnâ
» ALLAH (c.c.)ün Sıfatları
» ALLAH (c.c.)ün Kelamı

      Sevgili Peygamberimiz

 

Radyoyu Dinlemek İçin"Dinle" ye Basınız

          Mezheb, Mezhebler

» Mezheb Nedir
» İtikadi Mezhebler
» Fıkhi Mezhebler
» Hanefi Mezhebi
» Hammeli
» Maliki
» Şafii Mezhebi


                İlmihal Bilgiler


» Namaz
» 32 Farz
» 54 Farz
» Namaz Duaları
» Namaz ile ilgili bilgiler
» Oruç
» Haç
» Zekat
» Nazar
» Cinler
» Abdest
» Teyemmüm
» Gusul

       Mübarek Gün ve Geceler

» Recep Ayı
» Regaib Kandili
» Miraç Kandili
» Şaban Ayı
» Berat Kandili
»Ramazan Ayı
»Kadir Gecesi
» Ramazan Bayramı
» Şevval Ayı
» Kurban ve Kurban Bayramı
» Muharrem Ayı ve Aşure Günü
» Safer Ayı
» Kutlu Doğum ve Mevlid Kandili

 

Ezber gücü nasıl artar?

 

Evvela şunu ifade edeyim ki, Allah hafıza gücü, ezberleme istidat ve kabiliyeti vermemişse hiçbir şey yapamayız.

Eğer böyle bir durum mevzu bahisse O'nun verdiğine kanaat etmeli ve Allah'a hamd ve sena etmelidir.

İkinci olarak, Allah ezberleme kabiliyeti vermiştir, hafıza kuvvetlidir fakat hafızayı bozan, inhiraf ettiren, bulandıran ve ezberlenecek şeylerin önüne geçen bazı günahlar vardır. Hususiyle asrımızda, nisyan hastalığına sebebiyet veren bu günahların en yaygın olanı, harama nazar etmektir. Harama nazar, insanda çok ciddi ve köklü bir unutkanlığa sebebiyet vermektedir.

Muteber hadis kitaplarında olmasa da, Şazeli, Muhyiddin Arabî gibi kimselerin hafızayı güçlendirip unutkanlığı azaltma adına bazı tesirli duaları vardır. Halef uleması tarafından bunlar toplanıp bir araya getirilmiştir.

Bir hadis-i şerifte hafıza geriliğinden ve ezberleyememekten şikâyette bulunan insanlara dört rekât halinde kılınan bir namazdan ve arkasından yapılan duadan bahsedilmektedir. Bir gün Hz. Ali, Allah Resulü'ne gelip Kur'an'ı hafızasında tutamamaktan yakınır. Bunun üzerine Efendimiz ona, Cuma gecesi kalkıp ilk rekâtında Fatiha'dan sonra Yâsin Sûresi'ni, ikinci rekâtta Fatiha'dan sonra Duhan Sûresi'ni, üçüncü rekâtta Fatiha'dan sonra Secde Sûresi'ni, dördüncü rekâtta ise Fatiha'dan sonra Mülk Sûresi'ni okuyacağı dört rekâtlı bir namaz tarif eder. Namazdan sonra da dua kitaplarında "Hıfz duası" adıyla bilinen duayı yapmasını ister.

Hz. Ali bunu beş veya yedi gece yapar ve Allah Resulü'ne gelip şöyle der: "Ya Resulallah! Ben daha önceleri dört-beş ayet okuduğumda ezberleyemiyordum. Fakat şimdi kırk ayet kadar ezberleyebiliyorum. Onu okuduğumda da sanki Allah'ın kitabı gözümün önündeymiş gibi oluyor. Yine önceleri hadisi duyup tekrar ettiğimde tam ezberleyemezdim. Fakat şimdi hadisleri işitip onları rivayet ettiğimde bir harf bile kaçırmıyorum." (Tirmizi, Daavat, 114) Her ne kadar bu hadis, hadisçiler tarafından tenkit edilse de büyük kimseler tarafından itimat edilmektedir.

Harama nazardan ötürü hafıza dağınık ise içinde yaşadığımız ve curcuna haline gelmiş toplumun umumi manzarası bunu ihdas ediyorsa mümkün mertebe zaruret hâsıl olmadan toplum içine girmemek, çarşıda pazarda dolaşmamak, bizi ilgilendirmeyenler ile münasebeti azaltmak gerekir.

Vazife ve mesuliyetimizin muktezası olarak yer yer karşımıza haramlar çıksa da mümkün mertebe onlardan kaçınmak lazım. Çünkü ehlullah, harama nazarın nisyan yaptığı üzerinde ısrarla durmuşlardır. Üstad Hazretleri de günümüzdeki açık-saçıklığın unutkanlık hastalığına sebebiyet verdiğini ifade etmektedir.

 

 
                  Giris

Kullanici adi

 

Sifre

 

Beni hatirla

             Kurân-ı Kerim

» Kurân ögren

» Sureleri dinle

» sureleri meaini dinle

» Âmenerresûlü

» Yasin ve meali

             Çocuklar İçin

          » Çocuğun Edebi                       

Canli tvler

 

40 Hadis

Sitedeki Reklamların konusu dine aykırı ise, şiddetle KarŞiyiz
Sitemizde yer alan herhangi bir yazı, makale, resim, reklam gibi yerlerdeki olumsuzluk ifade eden şeylere rastlarsanız bize iletiniz.
Sitede verilmiş bağlantıların içeriklerinden sadece site sahipleri, Yazılan yazılardan ise sadece yazarları sorumludur.
Kesinlikle sorumluluk WWW.Nedenyasiyoruz.com'a ait değildir
.